вторник, 27 юли 2010 г.

Хипотерапия(лечение с коне)


Хипотерапията (лечение с коне) е неизменен елемент от рехабилитацията на деца с ментални и физически увреждания,разбира се с уточнението,че трябва да има условия за прилагането й.Вече повече от десетилетие работя в социално заведение с деца,чиято основна диагноза е ДЦП,Синдрома на Даун,Аутизъм,малформации на опорно-двигателният апарат и т.н.,да не ги изреждам всички.Два пъти посещавахме конната база в гр.Бургас,където хипотерапевти и специалисти по конна езда приложиха своите умения и показаха нагледно предимствата на този вид терапия.
Психологическият стрес и първоначалното стъписване при допира с животното бързо бива преодоляно.При необходимост в зависимост от състоянието на детето,непосредствено зад него и пред коня има терапевти,като единия следи за правилната позиция на детето върху седлото,а другия е водач.Усмивката е налице,страха е преодолян и само след няколко минути езда,повишения мускулен тонус при децата с квадрипарези е намален и те се чувстват много по-добре.Наистина е уникално.Това,което видях ме амбицира да приложа лечебните способности на конете и в социалният дом.Тази идея беше приета и в най-скоро време,ще имаме конче.Представям си каква ще бъде еуфорията от появата му.Звучи налудничаво,но специалистите твърдят,че вибрацията на конете в ход и енергията,която излъчват са лечебни.Каквото и да е,резултатите са видими.

6 коментара:

 1. Конят е много умно животно, а вибрациите видовете енергийни полета тепърва ще се изучават :)
  Но щом помага, важен е ефектът, обяснението може да почака :)

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересно, защото помага. Причините дори и да не са изяснени, важното е, че има ефект! А и това, че ще има и в социалния дом конче е супер. Много новаторско и браво на вас:)

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина е така,Кръстю:)Понеже тежа доста,реших да не се възползвам от възможността сам да се убедя в чудесата от лечебната езда,защото натоварването на конете в конната база е голямо:)Двуумях се дали да не кача и мой клип от събитието,но ако бях го направил,щях да си имам неприятности с ДАЗД(държавна агенция за закрила на детето):)Приятна и спокойна,нощ:)

  ОтговорИзтриване
 4. Цвети,аз ще се радвам не по-малко от децата,ако тази идея наистина се осъществи :)Приятна вечер :)

  ОтговорИзтриване
 5. Това е чудесна идея!
  Радвам се, че има хора като теб!

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря,Пламене :)Успешен ден на всички :)

  ОтговорИзтриване