вторник, 16 ноември 2010 г.

Злободневно

Изглежда темата за социалните домове е не само актуална,но и интересна.Някой мислил ли е какво ще стане с тези деца след като бъде закрит и последният социален дом?Едва ли!Седнали на дивана пред телевизора или в удобното си кресло,това е най-незначителната мисъл за която някой може да се сети!Да,нали всички знаят,че там децата не се хранят,живеят в мизерия,малтретират се, не получават адекватни специализирани услуги...Клеймото „Могилино” няма как да се изтрие.Служителите са престъпници,декорите са като от книга на Стивън Кинг,нещо повече,тези институции са Ада!Не,приятели,тези,които работят в социални заведения за деца с ментални и физически увреждания заслужават орден „Стара планина” защото са приели професията си за мисия,която наистина заслужава адмирации,а не съдилища и оплюване!Добрата новина за закриването на домовете(според мнозина) , бързо ще бъде изместена от една друга,а имено висока смъртност,много по-висока посочена в докладите на Хелзинският комитет,защото България НЯМА ресурс да поеме грижата на децата със специални нужди!Дефицита е не само финансов,но и кадрови!Реалност,която няма кой да отрече!Не е възможно да бъдат деинституционализирани толкова много деца с тежки форми на ДЦП,Хидроцефалия,Спина Бифида,Синдрома на Даун и т.н.Осиновени?Хайде стига демагогия!Има много положителни неща,които вече са направени!Няма нищо лошо,че се усвояват средства от европейски фондове за реконструкция и обновяване на съществуващите сгради,но хубаво би било част от тези средства да се влагат и в квалифицирани кадри!Не пиша това от чувство на вина или за печелене на дивиденти .

3 коментара:

 1. Не, никой не мисли какво ще стане, когато домовете бъдат закрити. Рядко обикновения средностатистически човечец изобщо се сеща за тези деца. Защо? Защото е егоистичен, неморален, нехуманен ...едва ли! Хората не се сещат за тях, защото са притиснати от собствените си проблеми, защото доста често им е трудно да се погрижат за собствените си деца, тези, към които имат задължения и отговорности. Такава е нашата реалност, не е красива и чудеса рядко се случват.
  Четейки публикациите ти адмирирам усилията ти и ти се възхищавам, но нали знаеш, че "една птичка пролет не прави" . Позволи ми да се възхищавам от всеотдайността ти към тях, но дълбоко да се съмнявам в тяхното така разгласявано "светло бъдеще". Тъжно, но реално.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за подкрепата,Weebs!За съжаление бъдещето на децата с увреждания няма да бъде светло,но може да бъде по-добро!Трябва правилен поглед и подход,защото твърде много грешки са допуснати в социалната сфера до този момент.Каквото и да се случи,липсата на квалифицирани и достатъчно мотивирани кадри е жизнено важен без значение дали ще бъде социален дом,дневен център или друга форма!Приятна вечер!

  ОтговорИзтриване
 3. Не трябва да се закриват домовете, а трябва да се правят хубави и да има квалифицирани кадри. Държавата да не се прави на интересна ами да отпуска средства, щом има за депутатите, ще има и за децата...Живко, приятен ден!

  ОтговорИзтриване