вторник, 17 август 2010 г.

Хляб и зрелища


Едно време в древния Рим вездесъщите патриции са знаели,че за да има спокойствие в империята,народа трябва да бъде сит.Раздавали са на бедните хляб,организирали ли са гладиаторски битки,правели публични екзекуции,създавали са зрелища.Без да правя аналог с великата Римска империя,днес нашите управници се опитват да правят нещо като тях.Арести на знакови фигури от родната коза ностра,които се филмират,атрактивно спиране на тока в черноморските ни курорти,но нещо с хляба за бедните не се получава.Вече плащаме 0.90лв. за 700г. хляб.И прогнозата на хора занимаващи се с производство на хляб твърдят,че тази цена е под себестойността на насъщния и до края на годината ще стигне нива от 1.00лв.-1.20лв. за един хляб.Какво се промени в България след приемането на страната в Европейския съюз?Освен премахването на визовия режим не се сещам за нещо друго положително.Цените гонят европейските стандарти,покупателната способност на населението значително намаля,реформите в здравеопазването зациклиха,така желаното членство в еврозоната поне на този етап се обезсмисля и ако до този сезон бяхме атрактивна туристическа дестинация за чужденците,то след тези гафове с тока точно в разгара на лятото още по-бързо ще доведе концесионерите и хотелиерите до финансов дисбаланс.Дори Дейвид Копърфилд би завидял на магическите способности на нашите пенсионери,които въпреки символичните пенсии успяват ежедневно да оцеляват напук на социологическите проучвания,че за да живееш нормално,трябва да разполагаш най-малко с 500 лв на месец.За голям процент от работещите в страната тази сума е мираж,а пенсионерите даже не я сънуват.Какво ще стане ако на следващите парламентарни избори не застанем пред урните?Нима има още какво да се обещава?!Българите сме много наивна и търпелива нация!

6 коментара:

 1. Всичко, което си написал, Аполон е напълно вярно. Положението в държавата е мизерно и хората все повече затъват в мизерия. Нямам представа кой и как може да оправи нещата.Мисля, че се подготвя хиперинфлация в момента, но дано да греша...Лека вечер:)))

  ОтговорИзтриване
 2. Каквото и да се случи,потърпевши ще бъдат всички.Дано не се повтаря кошмара от Виденовата зима.Лека,Цвети:)

  ОтговорИзтриване
 3. В България никога няма да има условия на живот, които да приличат на условията в развитите страни.Защо?
  Необходимо е да се промени цялата ни психология, а това зависи единственно от нас, другият модел е американският - Ако искаш нещо да се случи, рискуваш всичко и се бориш да го постигнеш, като се обединяваш с единомишленици. Понеже не смятам, че вторият е подходящ за нашето робско съзнание, най-добре ще е да се опитаме да възпитаваме децата си да искат и да настояват исканията им да се изпълняват.

  ОтговорИзтриване
 4. Да,VGM,зависи единствено от нас!Нима гърци,сърби и румънци не са с по-висок жизнен стандарт?Знаем по какъв начин стигнаха до него...

  ОтговорИзтриване
 5. Ще видиш, че пак ще гласуват и пак по същия начин :(

  ОтговорИзтриване
 6. Всичко е за наша сметка,Кръстю:(Вече сме заорали дъното...

  ОтговорИзтриване