неделя, 22 август 2010 г.

Не на етническата дискриминация!


Снощи,приятелят,който ми гостува каза за един наш колега на който му отказали работа,защото е циганин.Добро момче,начетено,знае няколко езика,повече мургав,но неговата работа е да прави масажи,а не да се явява на конкурс за красота.В моята практика,имаше един масажист със 100% слепота.Това не му пречеше да бъде един от най-търсените масажисти.Той виждаше чрез ръцете си и даваше всичко от себе си клиентите да останат доволни.Едно не разбирам.Защо при определяне на патентния данък,масажистите и проститутките се поставят под един знаменател.Мъжа масажист не е жиголо,а жената масажист не е проститутка.Крайно време е да се разграничат тези две понятия,но да се върна в началото защото излязох от основната теза.Въпросният колега е кандидатствал за работа в известен СПА комплекс.В CV –то отговаря на всички изисквания с изключение на своята етническа принадлежност.Нашият балкански манталитет просто няма аналог!Остава само да сложим табели пред магазините „Строго забранено влизането на турци,цигани,арменци и т.н.”А защо не им сложим и ленти на ръкавите,подобно на евреите,когато Вермахта е газил всичко по пътя си.Аз съм българин,но това не ми пречи да имам приятели от изброените етнически групи.Време е да излизаме,защото шкембеджийницата ще затвори.Кръстю,прав си,друже,няма по-добро средство за излизане от махмурлука(смях).Приятен ден на всички!

5 коментара:

 1. Споделям, защото съм го изпитал на гърба си. Българин съм, но имам доста силен "загар", по рождение, та зная какво е отношението. Дискриминацията никога няма да изчезне напълно (в душите на хората), но би трябало да се изхвърли от области, жизнено важни за оцеляването. Поздрави :)

  ОтговорИзтриване
 2. Поздрави и от мен,VGM:)Едва ли някога би могла да се изкорени злобата в душите на хората...

  ОтговорИзтриване
 3. Това, че са му отказали работа, понеже е циганин, по никакъв начин не може да бъде доказано. Както аз не мога да докажа, че ми отказват работа не заради друго, а понеже не съм достатъчно млад.
  Постът ти може да се тълкува и като манипулативен. Ако човекът е добър масажист с опит и квалификация, означава, че работил по специалността си и фактът, че е циганин, не е бил пречка да работи.
  Има вероятност просто в случая да става дума за нормална конкуренция и за наличие на по-подходящ кандидат. А кой е по-подходящ решава работодателят. Според мен, не би трябвало да правиш обобщения, при положение, че в повечето от случаите малцинствата в България не само, че не са дискриминирани, но и ползват привилегии поради етническата си (или някаква друга малцинствена принадлежност), което не е нормално. Би трябвало поне това да ти е известно - при неплатени сметки за ток, захранването в циганските квартали не се прекъсва. А в българските? Може да се спори кой и как е дискриминиран.

  ОтговорИзтриване
 4. Моите уважения,Пламене,радвам се,че се отби:)И аз бих искал да е така както казваш,но не забравяй,че живеем в България и тук професионализма малко отстъпва на интересите.Сблъсквал съм се с това и знам.Що се касае до сметките за ток,аз също се дразня от това,но 20-те години демократично управление доведоха страната до тези абсурди.Не ти дават работата,която желаеш имено по тези причини.Какво значение на колко години си,ако си добър специалист!Уважавам мнението ти!Лек ден!

  ОтговорИзтриване
 5. ...в много случаи винаги има "по-добър" кандидат с по-дебел плик!Нали се сещаш,Пламене?

  ОтговорИзтриване